top of page

Какво е EMDR терапия?
В какви случаи се използва?
Статистики и резултати.

EMDR терапия бургас

EMDR терапия

    EMDR е съкращение от Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Означава десенситизация и преработването на информация посредством движенията на очите.

    Техниката е призната от СЗО през 2013 г. като най-ефективния метод за работа с ПТСР /Посттравматично стресово разстройство/. 

EMDR е психотерапевтично лечение, което първоначално е предназначено да облекчи страданието, свързано с преживени травматични спомени. Методът е разработена за пръв път от Франсин Шапиро. Тя забелязала, че конкретни очни движения намаляват интензивността на тревожните мисли. При тревожна мисъл, очите неволно се движат бързо. Когато целенасочено движим очите си, докато си мисли за травмиращото събитие,  тревожността и намалява. През 1989 г. тя провежда научно изследване с хора с посттравматично стресово разстройство, което публикува в Journal of Traumatic Stress. Установява се, че когато възникне травматично преживяване, то не може да се преодолее с нормалните механизми за справяне. Свързаните стимули не се обработват и съхраняват по адаптивен начин, а остават в изолирани в паметовата мрежа.

    Първоначално терапията е била насочена към преодоляване на постравматичен стрес при ветерани от войната, военни, полицаи и др.

   През 2004 г. Американската Психиатрична Асоциация препоръчва ЕMDR терапията като най- ефективна терапия за работа с ПТСР /посттравматично стресово разстройство/. На по-късен етап на теоретично ниво ПТСР се възприема не толкова, като диагноза, а по-скоро като модел на неадаптивно съхранена информация в паметовите мрежи. На базата на този модел се обяснява и развитието на депресии, фобии  и голям спектър от тревожни разстройства.

Приложения на ЕMDR терапията:

 • ПТРС при жертви на престъпления, полицаи, военни, пожарникари.

 • Обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР)

 • Фобии, паническо разстройство, генерализирана тревожност

 • Скръб след загуба на любим човек

 • Преживяно насилие

 • Катастрофи, злополуки и инциденти.

 • Деца и юноши с емоционално травмиращо събитие случило се в живота им.

 • Жертви на природни бедствия, медицински интервенции и изгаряния, които са били емоционално или физически осакатени.

 • Зависимости

 • проблем със самооценката

 • Хора с високи нива на тревожност /страх/ от представяне пред публика или дефицити в училище, бизнеса, изкуството и спорта.

 • При соматични проблеми: мигрена, хронични болки, фантомни болки в крайниците, психогенни припадъци и негативна представа за собственото си тяло.

 • Всички хора с остра емоционална травма и широка гама ПТСР.

Важно е да знаете, че:

 1. Една сесия може да продължи по-дълго от обикновена терапевтична сесия – около 90 мин. Броят на сесиите зависи от нуждите на клиента. От 3 сесии до 15-20 сесии. Изграждането на доверие при някои хора отнема седмици или пък в поредната сесия се установява, че изниква друг болезнен спомен, който също е нужно да бъде преработен.

 2. EMDR активира естествената способност на нервната система да се самоизлекува.

 3. ЕМDR е краткосрочно ориентирана.  Тя няма да ви „завлече“ в години терапия и излишно изразходване на ресурси. Трябва обаче ясно да съзнавате, че колкото е важна ролята на терапевта, който ви съпътства в тази преработка, толкова са важни вашето участие и готовност. Връзката на партньорство (клиент – терапевт) е важна във всички псих. школи, но в ЕМDR тя е особено важна, защото „излекуването“ се случва с вашите собствени ресурси и воля.

 4. EMDR е строго структуриран подход с ясни и конкретни стъпки и фази на работа. Важно е клиентът да знае, че преработването на спомени се осъществява, докато човекът е в будно състояние и има пълен контрол над случващото се.

 

Резултати и статистика

По статистика на Серж Джинджър, френски гещалт терапевт ,2010г

- от клиентите  посетили от 1-2 EMDR сесии са постигнали подобрение 28%

- от клиентите  преминали от 3-6 сесии  84% показват значително подобрение на състоянието си.

- 90% от клиентите преминали през повече от 7 сесии са подобрили състоянието си значително и са постигнали трайни резултати.

Обикновено 3-6 сесии водят до 77-100% ремисия при клиенти с ПТСР, преживели изолирано травматично събитие.

В сравнени с ефектите на Прозак/антидепресант/,EMDR терапията дава по-добри резултати по отношение на въздействие и трайност на резултатите.

Темите и нашите разговори са под строгата конфиденциалност.

 Цени и времетраена за една сесия

Вид на срещи: на живо 

Времетраене: между 60 и 75 мин.

Цена: 95 лв.

Контакти

Не се колебайте и се свържете с мен за повече информация.

гр. Бургас

ул. Стара планина 12

Кабинет 6

0877 05 05 52

bottom of page